ÚTRŽKY MÔJHO DETSTVA

Ú

Od mala som túžil stáť na obrovských javiskách. Nebolo to o nejakom potlesku, skôr ma bavilo predvádzanie sa. Takým zákryvným elementom bol môj prípadný spev, ktorým som v mysli ohuroval. V skutočnosti som spievať nevedel. Intonoval som, ako blázon. Na mojom súkromnom nebi boli jemné šľahačkové oblaky a dobrý, sľúbujúci život. Stále som sníval, akoby som chcel niekam utekať, nalehavo a nedočkavo sa schovať. Sníval som o veciach vlastnej kariéry, tej ktorej sa ujmem, keď raz dospejem.

Mal som zrazu potrebu sa poprechádzať po tráve, na ktorej hrali chalani z našej dediny dôležitý futbalový zápas. Pozbieral som z hracej plochy všetky nezábudky. Chalani ma nakopali do zadku. Potom som tu viazaničku kvietkov hodil z lávky do potoka. A vyčúral som sa na plávajúce rastlinné tielka vznášajúce sa na hladine. A potom som šiel domov. 

„Aha, ide Ľudo.“ Štuchali do seba dedinčania, keď som prechádzal malým dedinským námestím. A keď sa teta Hájková, či tetuška Malkech odlepili od svojich diskusných hlúčkov, vzal som im tašky, ktoré boli plné nákupov z neďalekého mesta a odprevadil som ich na opačnú stranu dediny, než som býval.

Nie v srdci koruny obrovského stromu, ale na samočíznom vrchole krehkých, húpajúcich konárov som sedel, či stál s otvorenou knihou. Môj svet bol hodne krehký. Tu som nasával všetko, čo mi vtedy prišlo pod ruky. Pár krát som sa snažil čítať nejakú literatúru, sediaci len tak za stolom, či ležiaci v posteli. Nešlo to. Pokiaľ mi priamo nehrozilo, že sa so svojou knihou zrútim zo stromu na zem, čítanie ma nijako moc nebralo. 

Hasiči boli v našej dedine mimoriadne spoločensky aktívni. Usporadúvali piatňajšie zábavy pre mladých a tým si podstatným spôsobom vylepšovali vlastný rozpočet. Zábavy som miloval. Vždy keď sa vypredali všetky párky, ešte pred polnocou, sa chalani pobili. Tu niekde prichádzala na rad moja úloha. Začal som rozbraňovať bijúce sa dvojice. Ti sa náhle spojili a dali mi po papuli. To sa opakovalo každý piatok.

S dievčatami som si moc nezačínal, pretože to robil kadejaký hlupák. Dokonca i idiot Ferienčík mal babu. Takže to pre mňa nebolo nijako zvlášť príťažlivé. Nakoniec som si uvedomil, že je to skôr vo mne. Asi som sa dievčat bál. Napriek tomu všetkému ma v deviatej triede vyhlásili za najkrajšieho chalana školy. Bol som zmätený. Skôr som jasne vnímal pubertálne nedostatky, ktoré som na svojom tele i duši mal. Dievčatá ma mali radi, pretože som vedel počúvať. Pravdou však je, že som poriadne nevedel, čo im mám povedať. Vedel som ktorá baba už menštruuje, i ktorá sa v tomto smere opozdila. Povedali mi toľko vecí, že som bol z toho vykoľajený. Niektoré veci nepotrebujete vedieť. Vedel som o každej, …koho si v hlave vysnívala, či ako by mal vypadať jej prvý sex. Prvá baba, ktorá ma dostala do postele, ma musela doslova uloviť. Sex som potreboval, ale tie milostné vzplanutia a kohútie prekáračky, sa mi javili nedôstojné. Toto myslenie ma poznačilo. Odvtedy si ma musela každá jedna, ak ma chcela, zbaliť sama.

Niekedy v mojom prvom roku na strednej, som sa vrátil domov po trojdňovej žúrke a videl som našu staručkú lipu, ktorá nám rástla na záhrade, ležať na zemi. Nič smutnejšieho som odvtedy nevidel. Naši ju museli spíliť, lebo už dlhšie hrozilo, že sa nám zrúti na dom. Do nášho dvora sa zrazu nahrnulo kopu svetla. Možno som si začal uvedomovať niektoré veci. Naša staručká lipa mi chýbala. Veľmi mi chýbala. Nedalo sa však nič robiť. Brána môjho života sa naplno otvorila.

Autor

herman

Ľudo HERMAN,
Kvetná 297,
930 05 Gabčíkovo,
DIS+, (displus.sk, hermani@seznam.cz),
č. ú.: SK7202000000001900053954,
IČO: 37919121,
DIČO: 2021885459

Komentuj

Autor: herman

Najsamnovšie články

Julio Iglesias, Barcelona ’88

Kategórie

B. Streisand, Anaheim Júl ’94

Najsamnovšie komentáre

Marika Gombitová 2022 NTC

Admin webu: herman

Ľudo HERMAN,
Kvetná 297,
930 05 Gabčíkovo,
DIS+, (displus.sk, hermani@seznam.cz),
č. ú.: SK7202000000001900053954,
IČO: 37919121,
DIČO: 2021885459